Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Stiati ca… primul acvariu public din Romania este Acvariul din Constanta? FOTO-VIDEO

Acvariul din Constanta a fost inaugurat in cadrul unui eveniment fastuos pe data de 1 mai 1958 si a fost construit pe malul Marii Negre, chiar pe faleza Cazinoului.

Acvariul din Constanta – ideea infiintarii unui acvariu in Constanta le-a apartinut savantului Ion Borcea si amiralului Ioan Balanescu, propunere pe care acesta a exprimat-o in cadrul Ligii Navale Romane in 1938. Imediat dupa razboi existasera proiecte de a il amplasa in edificiul fostului Cazinou din Constanta, cu un mare bazin central si cu laboratoare de oceanologie, ihtiologie si hidrobiologie, dar din motive tehnologice si din lipsa de fonduri nu s-au concretizat. Acvariul actual fost construit in 1955-58 pe faleza, vizavi de Cazinou, dupa planurile arhitectului A. Bernovschi, bazinul central fiind mai modest iar acvariile si spatiul tehnic fiind repartizate in jur, pe aceiasi idee de baza.

Spatiul expozitional al Acvariului din Constanta este destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica, precum si pentru expozitii temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatica si pescuit marin.

Cel mai mare bazin adaposteste si cea mai mare colectie de sturioni, renumita atat pentru importanta ei stiintifica cat si pentru longevitatea exemplarelor in captivitate, care ajunge la 18-20 ani.

Spatiul destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica are 57 de bazine.

ACVARIUL DIN CONSTANTA. Institutie muzeala inedita pentru muzeele de stiinte naturale din tara datorita patrimoniului sau expozitional format in exclusivitate din organisme vii, acvariul constantean detine si colectii naturalizate de pesti si nevertebrate marine si dulcicole, apartinand diferitelor zone geografice ale globului.

Pentru a facilita prezentarea vietuitoarelor dar si accesul vizitatorilor la informatii, patrimoniul expozitional este reprezentat de peste 100 specii (1300 exemplare), de vietuitoare acvatice este structurat pe mai multe sectii. Repartizarea organismelor acvatice pe sectii are la baza criterii ecologice si biogeografice, iar in cadrul sectiilor la amplasarea diferitelor specii in bazine s-a respectat pe cat posibil, criteriul taxonomic.

Tinand cont de criterii ecologice, biogeografice si taxonomice, Acvariul din Constanta este structurat in trei sectii:

  • Sectia Marina,
  • Sectia Dulcicola si
  • Sectia Pesti Exotici.

Sectia Marina este cea mai mare si mai reprezentativa sectie a Acvariului si adaposteste specii de pesti si nevertebrate intalnite in Marea Neagra si migratori din Marea Mediterana.

loading...