Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Anul Ovidius, celebrat la Teatrul de Stat Constanta – primul eveniment: ‘Bucuria de a fi indurerat la Tomis’

Duminica,  19 martie, de la ora 19.00, Teatrul de Stat Constanta a programat primul eveniment din seria celor menite sa celebreze ANUL OVIDIUS, implinirea a 2000 de ani de cand Publius Ovidius Naso, unul dintre cei mai mari poeti ai antichitatii, murea la tarmul Marii Negre, in cetatea Tomis, unde fusese exilat de imparatul roman August. Data a fost stabilita pentru a aminti şi de 20 martie (anul 43 i.Hr.), ziua in care poetul s-a nascut, in oraşul Sulmona. 

BUCURIA DE A FI INDURERAT LA TOMIS, de dramaturgul contemporan Viorel Savin este un spectacol – lectura in regia artistului Liviu Manolache. Tot el a gandit coloana sonora a montarii, iar distributia va fi alcatuita din: Iulian Enache, in rolul lui Ovidiu, Laura Craciun, Marian Adochitei, Alina Mantu, Dan Cojocaru, Adrian Dumitrescu, Remus Archip, Andu Axente, Ionut Alexandru, Andrei Cantaragiu, Cosmin Mihale, Roman Florentin şi Alexandru Iacov.

Piesa lui Viorel Savin a fost scrisa inainte de 1989, dar nu a primit, in timpul regimului comunist, aprobarea de a intra in repertoriul vreunui teatru, din cauza analogiilor cu politica acelor vremuri. Dupa revolutie, in 1997, a fost jucata la Teatrul National al Radiodifuziunii Romane, iar spectacolul de la Constanta reprezinta premiera pe scena a acestui text dramatic.

Reprezentatia va fi vizionata şi de autor şi va fi precedata, la ora 17.00, de lansarea romanului sau ,,Cinesunta – fata cu trecutul amputat” (Ed. Junimea, Iasi, 2016).

Volumul va fi prezentat de prof. univ.dr. Cristina Tamaş, decanul Facultatii de Litere a Universitatii „Ovidius” din Constanta, de criticul literar Petre Isachi, redactor şef al Revistei  de cultura „13 Plus”, de scriitorul Ovidiu Dunareanu, redactor şef al  revistei de cultura „Ex Ponto”, şi de prozatorul Adrian Lungu.

Romanul este greu de incadrat in tipare, potrivit criticului Ioan Holban, care scrie in prefata:,, Ficțiune? Un caz clinic? Roman-document? De aventuri? In registrul realismului magic? In cel al fantasticului? Cate ceva din fiecare…”.

Viorel Savin este dramaturg, romancier, dar şi publicist, şi poet. Publicul constantean s-a intalnit pana acum cu trei dintre textele sale dramatice. „Batrana şi hotul” a avut doua montari la TSC: una in anul 1991, iar a doua se joaca din ianuarie a.c., avand-o pe Ileana Ploscaru in rolul principal. Alte doua piese, „Tu nu eşti trupul tau“ şi „Ginere de import”, au fost montate in 1999, respectiv 1995, la Teatrul „Fantasio”.

loading...