Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Apelul unei mame pentru parinti: ‘Va rog, vaccinati-va copiii, astfel incat alte mame ca mine sa nu fie nevoite sa se uite cum le moare copilul’

Inca o persoana si-a pierdut viata in aceasta saptamana din cauza rujeolei, iar in cazul celei de-a 15-a se fac verificari. In plus, numarul persoanelor cu rujeola a crescut cu 154, dintre care 88 sunt in Caras-Severin.

Numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania pana la data de 20.01.2017 este 2319, dintre care 14 decese (5 in judetul Arad, 3 in judetul Timis, 3 in judetul Dolj, 2 in judetus Caras Severin si 1 in Bucuresti). Cele mai multe victime ale bolii sunt copii, majoritatea nevaccinati. in total s-au inregistrat cazuri de rujeola in 34 de judete. Lista poate fi consultata AICI.

Ministerul Sanatatii a facut apel la parinti sa respecte calendarul de vaccinare ROR (rujeola, oreion, rubeola, n.r.) pentru sanatatea copiilor si a demarat o campanie de vaccinare. De asemenea, Ministerul a subliniat ca exista suficiente doze de vaccin pentru toti copiii care au nevoie de imunizare.

In zonele afectate, Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la varsta de şapte luni cu refacerea vaccinului la varsta de un an.

Vaccinul impotriva rujeolei, un vaccin controversat

Subiectul vaccinarii a impartit parintii in doua. In timp ce unii sustin necesitatea si beneficiile unui astfel de tratament, altii dau vina pe vaccin ca provoca boli grave micutilor, ca le distruge sistemul imunitar, ba chiar autismul este pus pe seama vaccinarii. In aceasta lupta s-au implicat si vedete. Olivia Steer, sotia celebrului om de televiziune Andi Moisescu si cunoscuta activista anti-vaccin, incearca sa convinga opinia publica de inoportunitatea efectuarii controversatului vaccin impotriva rujeolei.

“Va rog, vaccinati-va copiii, astfel incat alte mame ca mine sa nu trebuiasca sa se uite cum le moare copilul”

O mama care si-a pierdut copilul a postat un mesaj tulburator pe reteaua de socializare Reddit, mesajul fiind apoi preluat de publicatii precum The Independent sau Mirror.

Femeia, care s-a prezentat sub numele de utilizator throwaway44321424, scrie ca ea a dat nastere fiicei sale Emily acum trei ani. Cand fetita a fost in varsta de opt luni, Emily s-a imbolnavit de pojar. Centrul din SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda copiilor prima doza de vaccin impotriva rujeolei la varsta de 12 luni, lucru care pentru Emily a insemnat moartea.

“Ea a fost bolnava o buna perioada de timp si eu n-am mai vazut asa ceva. Am dus-o la doctor. Acesta a internat-o in spital deoarece era intr-o stare foarte grava, plangand intruna si tusind. Nu am putut face nimic. Am simtit ca sunt cea mai rea mama din lume. in spital starea ei s-a agravat, boala facand complicatii si transformandu-se in ceea ce medicii denumesc encefalita rujeolei, o inflamatie severa a creierului”, a scris mama.

Emily a murit o saptamana mai tarziu. Apoi mama ei a aflat de pe Facebook ca o vecina, care era impotriva vaccinurilor, a avut grija de Emily in timp ce fiul ei a fost bolnav. Aceasta chiar a postat fotografii cu fiul ei pe Facebook, spunand ca baiatul este bine si s-a vindecat fara sa fie vaccinat.

“El a fost bine? El a fost bine? Copilul meu a murit pentru ca ea a facut aceasta alegere. M-am dus si am vorbit cu ea si a recunoscut ca a ingrijit-o pe fiica mea cand copilul ei era bolnav, dar nu cred ca a inteles mare lucru din toata tragedia. Am tipat la ea desi era tardiv. Va rog, vaccinati-va copiii, astfel incat alte mame ca mine sa nu trebuiasca sa se uite cum le moare copilul. Alegerea de a nu face vaccinul nu-l afecteaza doar pe copilul dumneavoastra, ci pune in pericol pe toti copiii cu care acesta vine in contact. Va rugam, va rugam din dragoste pentru Dumnezeu, sa va vaccinati copiii!”.

In Romania vaccinurile nu sunt obligatorii prin lege. Tot mai multi parinti refuza in scris imunizarea copiilor, in ciuda deceselor din cauza rujeolei, din utima perioada. O situatie alarmanta este in judetul Suceava acolo unde aproape 40 la suta dintre copiii cu varsta de pana la un an nu sunt vaccinati impotriva rujeolei. 

loading...