Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

CONSTANTA. Doua strazi vor purta numele “Gheorghe Dumitrascu” si “Virgil Coman”

In urmatoarea sedinta de Consiliu Local, programata la 28 februarie, consilierii locali vor vota schimbarea denumirii a doua strazi din orasul Constanta. Initiatorul proiectelor este primarul Decebal Fagadau.

Marti, 28 februarie 2017, consilierii locali se intrunesc pentru o noua sedinta. Doua proiecte de hotarare, initiate de Decebal Fagadau, se refera la schimbarea denumirii a doua strazi.

Iata cele doua proiecte: Proiect de hotarare privind atribuirea denumirii „strada Virgil Coman” circulatiei publice carosabile paralela cu strada Unirii, situata intre intersectia cu strada Zorelelor si strada Casin. Proiect de hotarare privind schimbarea denumirii strazii Dianei, situata pe raza administativ-teritoriala a municipiului Constanta, in “strada Gheorghe Dumitrascu”.

Profesorul de istorie Gheorghe Dumitrascu, nascut la 25 septembrie 1939, era dobrogean get-beget, fiind nascut la Nisipari, satul de langa Castelu. A murit la 17 ianuarie 2017. A contribuit decisiv la infiintarea Universitatii Ovidius din Constanta si a fost unul dintre carturarii care au obtinut ridicarea Liceului Mircea cel Batran la rang de Colegiu National. Are o fiica – Lavinia Dacia (istoric) si un fiu – Decebal.

In anul 2013 a fost desemnat cetatean de onoare al Nisipariului, din partea comunei Castelu. Prestigiul sau ca specialist si ca dascal nu au fost, insa, de ajuns, pentru a fi declarat de consilierii actuali drept cetatean de onoare al Constantei. Istoricului Gheorghe Dumitrascu i-a fost refuzat anul trecut titlul de cetatean de onoare, din cauza carierei sale de politician.  La sedinta de Consiliu Local de miercuri, 30 martie, liberalii au votat impotriva acordarii acestei distinctii venerabilului profesor, ctitor al Universitatii Ovidius din Constanta si formator al zeci de promotii de elevi si studenti.

Virgil Coman era nascut la 24 decembrie 1973, la Medgidia. A murit la 5 august 2016. Urmase cursurile scolii Generale nr. 7 si ale Grupului scolar Materiale de Constructii. Era licentiat al Facultatii de Istorie si stiinte Administrative, specializarea Istorie, Universitatea Ovidius Constanta – promotia 1997 si absolvent de studii aprofundate in Istorie, specializarea Istoria si civilizatia zonei Marii Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea Ovidius Constanta – promotia 1998.

Seful Serviciului Judetean Constanta al Arhivelor Nationale era doctor in stiinte Umaniste, domeniul Istorie, cu teza de doctorat „Din istoria romanilor sud-dunareni in prima jumatate a secolului al XX-lea. Meglenoromanii”. inainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Nationale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera in domeniul pedagogic a inceput-o in 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie – Geografie – Socio-Umane, din cadrul Grupului scolar Ioan N. Roman Constanta, pe care a condus-o pana in 2003.

Virgil Coman este autor si coautor al unor albume si volume de documente si a organizat sesiuni de comunicari stiintifice nationale si internationale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii si articole in culegeri de studii si reviste de specialitate din tara si de peste hotare.

Sursa: Adevarul

loading...