Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Cutremur, tsunami… și chiar un METEORIT! Imagini surprinse in timpul seismului de 6,9 din Japonia -valuri de peste un metru au lovit Fukushima! VIDEO

Imagini dramatice au fost surprinse in timpul cutremurului de 6,9 grade ce a lovit Japonia  marti dimineata (luni seara, ora Romaniei). Mai mult, un localnic a filmat un meteorit arzand pe cer la doar cateva ore dupa seism.  In imagini se poate observa un obiect in flacari spre seara, in timp ce tara era inca evalua daunele cauzate de cutremur.

cutremur Japonia

Acest cutremur s-a produs astazi la ora locala 5.59 (aseara, 22.59, ora Romaniei) in Oceanul Pacific, la adancimea de 11,4 kilometri, la aproximativ 30 de kilometri est de coastele Japoniei.

Epicentrul a fost la 37 de kilometri est-sud-est de orasul nipon Namie, la 59 de kilometri nord-est de Iwaki, la 73 de kilometri est de Funehikimachi-Funehiki si la 92 de kilometri est-sud-est de Fukushima.

Initial, intensitatea cutremurului a fost evaluata de 7,3 grade, fiind revizuita la 6,9.

Centrul pentru alerte de tsunami din Oceanul Pacific a emis la scurt timp o alerta privind valuri de intensitate mica. Autoritatile nipone au ordonat evacuarea zonelor Aomore, Iwate, Ibaraki si Chiba, avertizand ca exista riscul unor valuri cu inaltimea de pana la trei metri. Alerta de tsunami a fost anulata ulterior.

Un val cu inaltimea de 60 de centimetri a lovit zona Onahama/Fukushima, iar un tsunami de 90 de centimetri a fost semnalat in localitatea Soma, in zona centru-est a Japoniei, a transmis postul public de televiziune NHK. Potrivit agentiei Kyodo, un tsunami de 1,4 metri a lovit tarmul nipon in zona Sendai.

Potrivit Mediafax, regiunea afectata este cea in care in anul 2011 s-a produs un cutremur de 9,1 grade urmat de valuri tsunami devastatoare, calamitati soldate cu 15.900 de morti.

Autoritatile au transmis ca nu exista risc de scurgeri radioactive la centrala atomoelectrica de la Fukushima. 

Agentia Meteorologica din Japonia sustine ca, in ciuda diferentelor dintre acest cutremur si cel devastator din 2011, produs in aceeasi zona, seismul de marti este o replica a acestuia.  Kenji Satake, expert in tsunami expert la Institutul de Cercetare a Cutremurelor din cadrul Universitatii din Tokyo, ”mecanismele sunt diferite, dar ultimul cutremur poate fi numit o replica, in termeni largi”. Valul tsunami cu o inaltime de un metru fost declansat de o crapatura verticala produsa intr-un bloc de roca subacvatic, la o adancime relativ mica, informeaza Kyodo. 

loading...