Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Nava de razboi La Fayette, sub pavilion francez, ajunge in Constanta pentru exercitii de lupta

Fregata La Fayette va face o escala in portul Constanta in perioada 24 – 27 martie 2017 si va desfasura, cu aceasta ocazie, manevre comune cu Fortele Navale Romane.

Marina nationala franceza trimite in mod frecvent nave de razboi in toata lumea, respectand principiile maritime de libertate a navigatiei. Face acest lucru si in Marea Neagra, respectand Conventia de la Montreux din 1936.

Misiunea fregatei La Fayette arata respect pentru aceste principii, permitand consolidarea cunoasterii acestei zone de catre Marina franceza si mentinand totodata capacitatea de evaluare autonoma a Frantei. Ea ilustreaza actiunile frecvente derulate de catre Franta in Marea Neagra impreuna cu aliatii sai, ca de exemplu Romania. In aceasta calitate, de indata ce va parasi portul, fregata La Fayette va participa la un exercitiu destinat consolidarii interoperabilitatii cu Marina romana. Programul va fi dens si va cuprinde exercitii de tir si de lupta anti-aeriana si anti-suprafata. Fregatele se vor antrena si la navigatia pe aceeasi ruta, efectuand diferite manevre de asistenta reciproca.

Intrata in serviciul activ in anul 1996, aceasta fregata este prima dintr-o serie de cinci nave. Cu o lungime de 125 de metri, ea poate sa actioneze autonom sau sa fie integrata intr-un grup aeronaval in misiuni care merg de la protejarea libertatii pe mare, pana la sprijinirea unei flote care efectueaza operatiuni de lupta, speciale sau interventii umanitare. Ea dispune de o capacitate de lupta anti-nava datorita sistemului de rachete anti-nava 40 (Exocet), cu o capacitate de aparare anti-aeriana data de rachetele Crotale si de un vast arsenal de autoaparare (mitraliere de 12,7 mm, tunuri de 20 de mm si de turela de 100 de mm). La bordul ei este imbarcat un elicopter Panther care ii creste raza de actiune.

Fregata La Fayette este comandata de comandorul Stanislas Delatte. Absolvent al promotiei 1993 al Școlii Navale, acesta a ales specializarea de pilot de aeronautica navala. In aceasta calitate, a participat la numeroase misiuni la bordul port-avionului Charles de Gaulle. A preluat comanda fregatei La Fayette in vara anului 2016.

loading...