Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Garda de Coasta a facut bilantul activitatii din 2016: cele mai semnificative cazuri inregistrate anul trecut

Ziua bilantului la Garda de Coasta. Reprezentantii institutiei s-au intalnit, astazi, pentru a evalua activitatea Garzii de Coasta din cursul anului 2016. Mai multe amanunte, in comunicatul de presa dat publicitatii astazi.

INFORMARE DE PRESA -GARDA DE COASTA. Anul 2016 a reprezentat pentru personalul Garzii de Coasta o perioada in care s-au continuat eforturile pentru indeplinirea atributiilor la toate nivelurile si pentru realizarea standardelor de calitate in domeniile ce revin Politiei de Frontiera Romane – controlul si supravegherea frontierei de stat si cooperarea politieneasca.

In cursul zilei de astazi, incepand cu ora 12.00, la sediul Centrului de Formare Profesionala a Personalului Navigant, situat in zona ecluzei – Agigea, a avut loc sedinta de evaluare a activitatii institutiei, in prezenta chestorilor principali de politie Liviu Marius Galos si Dumitru Haralambie, adjuncti ai inspectorului general al Politiei de Frontiera Romane.

Dupa intonarea imnului de stat al Romaniei, directorul Garzii de Coasta, comisar-sef de politie Ionel Trusan, a prezentat invitatilor principalele realizari ale politistilor de frontiera constanteni si tulceni in anul 2016.

Valori de trafic

In anul 2016, valorile de trafic prin punctele de trecere ale frontierei aflate in zona de competenta a Garzii de Coasta au inregistrat aproximativ 2.302.000 de treceri persoane, din care  peste 1.562.950 cetateni U.E. si 739.050 cetateni non-UE  si 669.380 mijloace de transport.

Fapte ilegale constatate la frontiera

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au desfasurat actiuni de constatare si cercetare a faptelor prevazute de legea penala pentru a realiza cunoasterea, documentarea si probarea fenomenului infractional in zona de competenta.

Astfel, in anul 2016 au fost constatate 1.284 infractiuni, au fost aplicate 1.143 contraventii cu o valoare de 783.173 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 41.371.851 lei.

Combaterea migratiei ilegale si a traficului de migranti

Structurile specializate ale Garzii de Coasta au actionat pe aceasta linie de munca in cooperare cu alte structuri ale statului cu atributii in domeniu, pentru identificarea fluxurilor migrationiste pe teritoriile statelor membre, depistarea strainilor cu sedere ilegala si a celor care au facut obiectul traficului de migranti.

In perioada analizata au fost inregistrate un numar de 33 cazuri, in care au fost au fost depistati 135 cetateni straini, proveniti din state terte, in timp ce incercau sa treaca ilegal frontiera de stat.  Au fost identificate 7 grupuri infractionale specializate in savarsirea infracțiunii de trafic de migranți, formate din cetateni bulgari si romani, finalizate cu trimiterea in arest preventiv a 17 inculpati, cercetati pentru savarsirea infractiunii de trafic ce migranti.

Caz semnificativ: 28 cetateni irakieni, opriti la frontiera cu Bulgaria

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au depistat, in apropierea frontierei de stat, douazeci si opt de cetateni irakieni care au incercat sa intre ilegal in Romania din R. Bulgaria, pe jos, pe la frontiera verde.

In data de 08.12.2016, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta – Sectorul P.F. Negru Voda au observat, in apropierea localitatii de frontiera Dumbraveni, mai multe persoane care se deplasau pe jos, peste camp, dinspre R. Bulgaria spre Romania.

Politistii de frontiera au retinut grupul format din 28 de persoane, care ulterior a fost condus la sediul S.P.F. Negru Voda pentru cercetari.

In cadrul primelor verificari, persoanele in cauza au declarat ca sunt cetateni irakieni, 19 adulti cu varste cuprinse intre 18 si 41 de ani si 9 minori, cel mai tanar avand varsta de 1 an si intentionau sa ajunga intr-un stat din vestul Europei.

Politistii de frontiera au intocmit in cauza actele premergatoare inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunii de „intrare in tara prin trecerea frauduloasa a frontierei de stat”, fapte prevazuta si  sanctionata de art. 262, alin. 1 cu aplicarea art. 77, lit. a din Codul Penal.

La finalizarea verificarilor specifice, au fost intreprinse demersurile necesare pentru punerea in aplicare a protocolului roman-bulgar, in vederea predarii cetatenilor irakieni catre autoritatile bulgare, pentru continuarea cercetarilor si luarea masurilor legale.

Combaterea contrabandei, fraudei vamale si evaziunii fiscale

In perioada analizata au fost inregistrate 43 cazuri de trafic cu tigarete si tutun in care au fost implicate 49 de persoane.

Politistii de frontiera au depistat peste 498.000 pachete tigarete diferite marci, in valoare de aproximativ 4.978.820 lei.

De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infractiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate catre Autoritatea Nationala Vamala au fost inregistrate 21 de cazuri cu 21 de persoane implicate, fiind confiscate 529.020 bunuri diverse in valoare de 2.870.752 lei.

 Caz semnificativ: autocamion incarcat cu tigari de contrabanda, descoperit de politistii de frontiera

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane si Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, beneficiind de sprijinul de specialitate al Directiei de Operațiuni Speciale, Departamentului de Informatii si Protectie Interna si ai Directiei Generale Anticoruptie, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curtii de Apel Constanta, au descoperit intr-un autocamion incarcat cu role de hartie, sute de mii de pachete cu tigari de contrabanda.

In data de 23.06.2016, politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, Garzii de Coasta si Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu beneficiind de sprijinul de specialitate al Directiei de Operațiuni Speciale, Departamentului de Informatii si Protectie Interna si ai Directiei Generale Anticoruptie, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curtii de Apel Constanta, au identificat la intrarea in tara un autocamion cu numere de R. Bulgaria, despre care detineau informatii ca ar fi folosit pentru transportul unei importante cantitati de tigari de contrabanda. Politistii de frontiera au monitorizat camionul in trafic, pe tot traseul, pana la domiciliul unui cetatean roman de pe raza judetului Dolj.

Identificarea autocamionului a fost posibila in urma activitatilor specifice de supraveghere informativ-operativa a structurilor specializate.

Politistii de frontiera, in baza mandatului emis de procurorul investit in cauza, au efectuat o perchezitie asupra mijlocului de transport, precum si doua perchezitii domiciliare pe raza judetului Dolj, ocazie cu care au constatat ca, in marfa transportata, respectiv role de hartie, era ascunsa o cantitate impresionanta de tigari de contrabanda.

Camionul a fost condus la sediul Garzii de Coasta unde au avut loc verificari specifice, iar cantitatea de tigari a fost ridicata in vederea confiscarii speciale conform procedurilor legale.

In urma inventarierii cantitatii de tigari a rezultat un numar de 255.000 pachete (5.100.000 tigarete), marca MARBLE, cu o valoare totala de 2.550.000 lei. Tigarile, precum si ansamblul auto marca MAN, in valoare de 500.000 lei, au fost indisponibilizate la sediul Garzii de Coasta.

In cauza politistii de frontiera, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curtii de Apel Constanta, au efectuat cercetari privind savarsirea infractiunii de contrabanda calificata cu tigari, fapta prevazuta si pedepsita de art. 270, alin. 3 coroborat cu art. 274 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al Romaniei.

Combaterea infractiunilor la dreptul proprietatii intelectuale

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au actionat, alaturi de lucratorii vamali, in zona de competenta pentru combaterea infractiunilor privind dreptul de proprietate intelectuala si a folosirii actelor nereale fata de autoritatea vamala, activitatile desfasurandu-se cu precadere in porturile Constanta Sud Agigea si Constanta.

In anul 2016 politistii de frontiera au inregistrat 109 de cazuri privind infractiunile de punere in circulatie, fara drept, a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate, cercetand un numar de 123 de persoane, cetateni romani si straini.

In perioada de referinta au fost ridicate in vederea confiscarii un numar de aproximativ 2.224.095 de articole diverse, constand in: articole de imbracaminte, incaltaminte, jucarii pentru copii, uz casnic, parfumuri si cosmetice, valoarea acestora, daca ar fi fost originale, fiind de aproximativ 31.693.293 lei.

Politistii de frontiera constanteni au constatat faptul ca cea mai mare parte din aceste marfuri a fost depistata in porturile maritime din judetul Constanta, importurile fiind realizate de administratorii unor societati comerciale din Romania, care aduc din China bunuri de larg consum in sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritima prin folosirea unor firme de transport care isi desfasoara activitatea in mod legal in Romania. Majoritatea societatilor comerciale implicate in acest fenomen infractional au sediul in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov si au puncte de lucru in cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.

Caz semnificativ: bunuri contrafacute in valoare de aproximativ 1.000.000 lei, confiscate in Portul Constanta Sud Agigea

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta, impreuna cu lucratorii vamali, au descoperit intr-un container sosit in Portul Constanta Sud Agigea din China, pentru o societate comerciala cu sediul in municipiul Bucuresti, 108.000 postere, susceptibile a fi contrafacute, in valoare de aproximativ 1.000.000 lei.

In data de 22.12.2016, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta, impreuna cu lucratorii vamali, au efectuat, in baza analizei de risc, controlul amanuntit la un container sosit din China, pentru o societate comerciala cu sediul in municipiul Bucuresti.

In urma controlului au fost descoperite 108.000 bucati postere (reprezentand diverse personaje animate) si care sunt susceptibile a fi contrafacute, in valoare aproximativa de 1.000.000 lei, daca ar fi originale.

Bunurile au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor de catre lucratorii vamali, iar politistii de frontiera au efectuat cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de „punere in circulatie, fara drept, a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice sau similare si care prejudiciaza pe titularul marcii inregistrate”, fapta prevazuta si sanctionata de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 privind Codul Vamal al Romaniei.

Combaterea braconajului piscicol

In anul 2016, prin folosirea in comun a informatiilor, in cooperare cu Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta au organizat si desfasurat peste 200 de actiuni de monitorizare si control a activitatilor de pescuit din zona de competenta maritima, fluviala pe Dunare, respectiv Delta Dunarii.

In urma actiunilor desfasurate pe raza judetelor Constanta si Tulcea, au fost constatate un numar de 223 infractiuni si au fost aplicate 69 contraventii (valoare totala 32.240 lei). Politistii de frontiera au ridicat in vederea confiscarii 10.343 kilograme de peste din specii diferite, 1.119 kilograme alte specii marine si 98 kilograme icre, 85 de ambarcatiuni si 67 de motoare de barca, plase tip monofilament in lungime totala de 40.126 metri si 1.032 unelte de pescuit.

Politistii de frontiera au intocmit lucrari penale persoanelor implicate, fiind cercetate sub aspectul savarsirii infractiunilor de braconaj piscicol, fapte prevazute si sanctionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificata si aprobata prin Legea 317/2009.

Caz semnificativ: perchezitii la domiciliile unor tulceni suspectati de braconaj

Politistii de frontiera din cadrul Garzii de Coasta, in baza mandatelor de perchezitie domiciliara emise de catre Judecatoria Tulcea, au efectuat mai multe perchezitii la persoane suspecte ca desfasurau activitati de braconaj piscicol, in urma carora au depistat peste 400 kg peste fara documente legale si au confiscat opt barci de pescuit, sute de unelte de pescuit interzise de lege si alte bunuri utile cauzei penale.

In urma cercetarilor efectuate intr-o cauza penala complexa de politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Tulcea si Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Tulcea, s-a stabilit ca mai multe persoane de pe raza judetului Tulcea pescuiau ilegal in Amenajarea Piscicola Dranov folosind unelte de pescuit interzise de lege, iar pestele capturat era comercializat fara documente legale catre diferite persoane si societati comerciale de profil.

Astfel, in data de 13.05.2016, in baza mandatelor de perchezitie domiciliara emise de catre Judecatoria Tulcea, politistii de frontiera au efectuat perchezitii la domiciliile a trei cetateni romani, cu varste cuprinse intre  27 si 38 de ani, toti domiciliati pe raza judetului Tulcea, implicati in activitatea infractionala. De asemenea s-au efectuat perchezitii in cladirile si canalele aferente Amenajarii Piscicole Dranov.

In urma perchezitiilor au fost depistate 404 kg peste fara documente legale (337 kilograme peste congelat si 67 kilograme peste proaspat),  si au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor sute de unelte de pescuit, insumand peste 20.000 de metri de plasa, 8 ambarcatiuni, 10 motoare de ambarcatiune cu accesoriile aferente, inscrisuri si documente ce fac obiectul cauzei penale.

In cauza s-au facut cercetari pentru savarsirea infractiunilor de „detinerea, transportul sau comercializarea fara documente legale a pestelui, icrelor ori produselor din peste obtinute din pescuit”, respectiv ”producerea, importul, detinerea, comercializarea sau folosirea la pescuit de catre persoanele neautorizate, a navoadelor, voloacelor, prostovoalelor, varselor, vintirelor, precum si a altor tipuri de unelte de pescuit comercial”, fapte prevazute si sanctionate de O.U.G. 23/2008.

Salvarea vietii omenesti pe mare si fluviu

Actiunile de cautare si salvare a vietilor omenesti pe Marea Neagra si pe fluviul Dunarea (misiuni de tip “search and rescue“) au continuat sa fie o prioritate pentru Garda de Coasta, in perioada mentionata fiind salvate un numar de 35 de persoane, din care 26 pe Marea Neagra si 9 pe fluviul Dunarea. In toate situatiile s-a raspuns prompt, asigurandu-se atat interventia cu mijloacele proprii, cat si in coordonarea actiunilor alaturi de alte institutii.

Cooperarea internationala

Un factor important in activitatea Garzii de Coasta il reprezinta cooperarea internationala care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infractional si implicit asigurarea unui inalt nivel de securitate a frontierei terestre si maritime. Atat in plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia si R. Ucraina, cat si regional, in cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagra, au fost indeplinite angajamentele asumate si indeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodata, trebuie mentionata contributia pozitiva si constanta la activitatile organizate de Agentia FRONTEX (operatiuni, activitati de pregatire, intalniri de lucru), astfel in anul 2016, pentru asigurarea securitatii frontierei maritime europene in Italia si Grecia, 4 nave maritime au participat in operatiuni coordonate de Agentia FRONTEX, efectuand peste 500 de misiuni, in care politistii de frontiera au salvat peste 1.800 de persoane din care 378 minori.

loading...