Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Stiati ca lacul Siutghiol este alimentat cu apa de izvoare subterane?

Lacul Siutghiol, cunoscut si sub denumirea de lacul Mamaia este o laguna aflata in partea stanga a statiunii Mamaia. Denumirea de Siutghiol vine de la cuvantul de origine turca Sütgöl = Lacul laptelui/de lapte, referindu-se la culoarea alba a calcarului.

Lacul Siutghiol are o lungime de 7,5 km, o latime de 2,5 km si o suprafata totala este de 1900 de hectare. Acesta este separat de Marea Neagra printr-un cordon litoral, de-a lungul caruia s-a format plaja din statiunea Mamaia. Pe apele sale se practica sporturi nautice si plimbari cu barca si vaporasul.

Fostul tarm al marii, in zona caruia s-a instalat lacul, este constituit din depozite de varsta jurasica, cretacica si sarmatiana, reprezentate mai ales prin calcare.

In partea de vest a lacului, in dreptul localitatii Ovidiu este situata o insula cu suprafata de 2 hectare, formata din depozite de varsta cretacica.

In partea de sud a lacului Siutghiolul se afla lacul Tabacarie. Ambele intinderi de apa contin apa dulce, care deverseaza in mare in vecinatatea Institutului de Cercetari Oceanografice, nivelul piezometric fiind cu 2.50 m deasupra celui al Marii Negre.

Atat pe marginea vestica, precum si pe fundul limanului se afla numeroase izvoare de apa dulce care alimenteaza lacul.

Lacul Siutghiol – vestigii istorice

Putina lume stie ca, in luna octombrie a anului 2012, in lacul Siutghiol au fost descoperite doua hidroavioane care dateaza din Al Doilea Razboi Mondial; aparatele au fot descoperite de doi constanteni pe numele lor Pascale Roibu şi Iulian Rusu dupa un an si jumate de cautari.

Desi initial se credea ca este un singur hidroavion pe fundul lacului, s-a dovedit a fi doua: Savoia Marchetti S55 şi un Heinkel HE 114. In timp, cele doua avioane au fost grav afectate de apa dar si de plasele de pescuit; una dintre aripile de zbor a aparatului Savoia Marchetti S55 a fost rupta si tarata cateva sute de metri spre tarm.

loading...