Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

PRO SAU CONTRA VACCINARII? Cele mai frecvente 10 mituri despre vaccinare, demontate de specialisti!

Cand vine vorba de vaccinare, parintii se impart in doua tabere: cei care sustin vaccinarea copiilor si cei care sunt impotriva acestor vaccinuri.

Mai multe mituri se invart in jurul vaccinarii obligatorii la copii. Acestea au fost, insa, demontate prin date stiintifice si statistici. in prezent, Romania se confrunt a cu o epidemie de rujeola, inregistrandu-se un numar de opt decese din cauza acestei boli. Mai mult, sase societati medicale solicita ministrului Sanatatii introducerea de urgenta a vaccinului pneumococic, “protectia fata de cat mai multe tulpini de pneumococ fiind deosebit de importanta pentru sanatatea publica”.

 

MITURI DEMONTATE DESPRE VACCINARE

1. Vaccinurile exista doar ca sa faca pharma un profit urias. O analiza clara a pietei de pharma pe anul 2013 arata insa ca vaccinurile au adus doar 1,84% din veniturile inregistrate de companiile de profil, adica 24 de miliarde de dolari. Nu e o suma mica nici asta, dar sa-ti imaginezi ca doctorii din intreaga lume stau cu fruntile lipite pentru a conspira sa pacaleasca cat mai multi oameni, ca sa-si adauge Big Pharma inca 24 de miliarde de dolari la veniturile lor de 1,3 trilioane, inseamna sa fii un pic desprins de realitate.De asemenea, urmarind analiza cheltuielilor, vaccinurile produc cu vreo 5% mai putin profit decat non-vaccinurile. Conform CDC, tratamentul unui singur caz de pojar (considerat eradicat) a costat peste 140.000 de dolari.

2. Vaccinurile provoaca autism. Este una dintre cele mai vehiculate legende. Acest mit se refera mai ales la vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR). Totul a plecat de la un articol publicat in 1998 de catre medicul englez Andrew Wakefield, articol care stabilea o legatura intre vaccinul ROR si autism, si mai face valva si astazi. Realitatea e insa ca deja zeci de studii au dovedit ca afirmatiile lui sunt false si ca rezultatele cercetarii lui au fost falsificate. I-au fost expuse conflictele de interese, omul a fost exclus din lumea stiintifica, i s-a retras dreptul de a mai profesa, iar articolul a fost retras din publicatia care il tiparise. Preventiv, Thimerosal, conservantul pe baza de mercur, incriminat de Wakefield, nu mai intra in componenta vaccinurilor comune (cu o singura exceptie) inca din 2001. O ancheta publicata in februarie 2009 de ziarul Times demonstra ca rezultatele cercetarii lui Wakefield fusesera masluite.

3. Vaccinurile provoaca exact boala pe care incearca s-o previna. Mitul pleaca de la ideea ca vaccinul contine fix virusul pe care vaccinul il combate. Singurele vaccinuri care contin virusi vii sunt vaccinurile atenuate, celelalte au fie virusi morti, fie bucati de virusi, fie gene. E adevarat ca vaccinurile atenuate pot provoca forme usoare ale bolii, dar se intampla extrem de rar si nu se compara ca gravitate cu forma la virulenta maxima a bolii. Un vaccin mai special care, in foarte rare situatii (1 la 2,4 milioane de doze) poate cauza infectia, era vaccinul oral impotriva poliomielitei (OPV), compus din virusi atenuati. Din acest motiv, a fost si retras de pe piata si inlocuit cu vaccinul inactivat (VPI), care e compus din virusi inactivati (morti) si nu poate provoca boala.

4. Vaccinurile sunt oricum ineficiente, pentru ca tot poti face boala impotriva careia te-ai vaccinat. Desi eficacitatea unei singure doze de vaccin ROR e de 93% pentru pojar, 78% pentru oreion si 97% impotriva rubeolei (de aceea se si recomanda macar doua doze), nici un vaccin nu va garanta protectie de 100%. Dar forma de boala pe care ai mai putea s-o dezvolti, dupa vaccinare, este mult mai usoara si reprezinta, uneori, diferenta dintre viata si moarte.

5. Daca va alaptati copilul, e totul OK. Isi ia anticorpii de la mama, nu-i nevoie de vaccin. E adevarat ca bebelusii isi construiesc sistemul imunitar cu ajutorul laptelui de mama, dar e acesta nu poate oferi protectie impotriva tuturor factorilor patogeni. E posibil ca mama sa nu fie imuna la anumiti germeni, sau sa fie imuna, dar anticorpii sa nu ajunga in lapte. Majoritatea copiilor nu beneficiaza, de exemplu, de imunitate de la mama impotriva difteriei, tusei convulsive, poliomielitei, tetanosului, hepatitei B sau Haemophilus influenzae de tip B. Nu in ultimul rand, laptele protejeaza doar atata timp cat copilul este alaptat, in timp ce vaccinurile ofera protectie pe multi ani sau chiar pe viata.

6. E preferabila boala in locul vaccinarii, ea fiind cel mai bun factor de imunizare si mult mai putin periculoasa. Exista parinti care organizeaza “petreceri de imbolnavire”, la care copiii sanatosi sint pusi sa se joace cu copii deja infectati, ca sa se imbolnaveasca si ei. Problema e ca o boala ca varicela, de exemplu, este extrem de chinuitoare si de deranjanta. Iar forme de varicela, pojar sau oreion contactate in absenta vaccinarii pot duce la complicatii grave (paralizie, retard, surditate) sau chiar la pierderea vietii. Hepatita B poate provoca afectarea permanenta a ficatului sau poate duce la cancer hepatic, poliomielita poate provoca paralizie, iar infectiile pneumococice, meningococice si cu Haemophilus influenzae de tip b pot duce la surzire si leziuni ale creierului.

Comparativ cu asta, riscurile vaccinurilor sunt febra usoara, o mica diaree sau inflamarea locului unde a fost facuta injectia. Efectele secundare grave sint extrem de rare, variind de la unul la mie pana la unu la un milion de doze administrate (STATISTICI CDC). Cazurile de deces in urma vaccinarii sunt atat de rare, incat nici macar nu exista o metoda de calcul a riscului la care este expus un copil, la vaccinare.

7. Daca am eradicat o boala, nu mai e nevoie de vaccin. Parca acum doi ani a fost poliomielita declarata eradicata in Europa. si, un an mai tirziu, au aparut doua cazuri in Ucraina. Daca programele de imunizare sunt oprite prea devreme, boala poate reveni, factorul patogen nu dispare imediat.

8. Vaccinurile slabesc sistemul imunitar al copilului. Omul e construit in asa fel incat, cand e sanatos, organismul poate rezista asaltului a sute de mii sau milioane de germeni. Un bebelus poate suporta mai multe vaccinuri simultan, al caror efect va fi chiar de intarire a sistemului imunitar. Exact infectia este cea care slabeste sistemul imunitar. De exemplu, pe fondul unei infectii cu varicela, un copil devine foarte vulnerabil fata de periculoasa bacterie a fascitei necrozante, care poate cauza infirmitati grave sau poate fi fatala. De asemenea, copiii cu rujeola sunt mai sensibili la otite, pneumonii, encefalite si tuberculoza.

9. Bolile disparusera deja din cauza imbunatatirii conditiilor de viata, a igienei si nutritiei, iar vaccinurile de fapt nu au nici un efect. Da, igiena, nutritia, apa curenta au contribuit masiv la reducerea riscurilor, dar acesti factori protejeaza incomparabil mai putin decat vaccinurile. Sunt nenumarate cazuri in care, o data cu reducerea programului de vaccinare, a crescut imediat incidenta imbolnavirilor. Cand Marea Britanie, Suedia si Japonia au redus folosirea vaccinului anti-pertussis, efectul a fost dramatic si imediat. in Anglia, rata vaccinarii a scazut de la 81% pana la 31% de prin 1974, iar pana in 1978 rata de infectari a crescut de zece ori. Suedia si Japonia au avut experiente asemanatoare.

Un alt exemplu concret se refera la infectia cu Haemophilus influenzae de tip b, a carei incidenta a fost redusa cu 99% in Statele Unite, in urma campaniei de vaccinare din 1985. Pana la respectiva campanie, nici o masura de igiena nu reusise sa reduca incidenta bolii, care cauza infectii grave la circa 20.000 de copii anual, provocind peste 400 de decese.

Daca procesul de vaccinare in masa nu continua, boli aproape eradicate sau disparute vor reaparea rapid. si aici trebuie sa vorbim despre efectul de protectie al vaccinarii in masa. in mod normal, la un procent de peste 95% din populatie vaccinata, virusul nu mai reuseste sa se raspindeasca si sa-i afecteze atat pe cei 5% nevaccinati (poate n-au implinit varsta, poate sunt alergici) sau cu sistemul imunitar slabit (sub tratament cu chemoterapice, de exemplu) cat si pe cei vreo 3% care, desi vaccinati, nu au dezvoltat imunitate. Este asa-zisa imunitate de turma, in care rata mare de vaccinare ii protejeaza pe mai toti, nu mai apar epidemii, iar sansele sunt ca cei vaccinati, dar neimunizati, sa faca forme usoare.

Daca rata de vaccinare scade la 90%, virusul se raspandeste din prima mai usor, si te trezesti cu epidemii in care mai toti cei 10% nevaccinati risca sa se imbolnaveasca, dar si cateva procente dintre ceilalti. si dincolo de suferintele lor, inclusiv costurile pentru societate explodeaza.

10. Vaccinurile contin mercur, care pune viata copiilor in pericol. Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii s-a caznit inca din 2002 sa stabileasca o legatura clara intre Thimerosal si autism si nu a reusit asta, substanta a fost scoasa totusi, preventiv, de pe lista ingredientelor tuturor vaccinurilor, cu exceptia unui singur vaccin comun (cel antigripal, dar chiar si acesta exista in variante fara Thimerosal).

loading...