Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Somerii care isi gasesc de munca vor primi cate 500 de lei, prima de angajare!

Toti somerii care isi vor gasi locuri de munca, incepand din luna decembrie, vor primi cate o prima de angajare de 500 de lei. Masura este stabilita prin OUG 60/2016 , care stabileste masuri de spirjin pentru somerii care reintra in campul muncii sau isi muta adresa de domiciliu pentru a fi aproape de locul de munca.

Ordonanta stabileşte acordarea unei prime de activare, neimpozabila, de 500 de lei, acelor persoane inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, ce se angajeaza cu norma intreaga, prin intermediul unui contract de munca cu o valabilitate de cel putin trei luni. De altfel, o asemenea facilitate nu este prevazuta in cuprinsul actual al Legii nr. 76/2002, dar lucrurile se vor schimba din decembrie, odata cu aplicarea noilor reglementari.

In situatia in care raporturile de munca sau de serviciu vor inceta inainte de termenul de trei luni, angajatii vor fi obligati sa restituie integral banii primiti, explica avocatnet.ro. In plus, prima de activare nu va fi acordata persoanelor care se angajeaza la companii cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimele 12 luni.

Documente necesare: 

  • cererea-tip;
  • copia actului in baza caruia persoana respectiva a fost incadrata in munca;
  • angajamentul pentru respectarea obligației de a restitui integral sumele primite in situatia in care raporturile de munca inceteaza, intr-o perioada mai mica de trei luni de la data incadrarii in munca;
  • declaratia pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimele 12 luni nu ai fost angajatul sau.

Ordonanta a fost initiata „avand in vedere deficitul de forta de munca din anumite regiuni reclamat de reprezentantii mediului de afaceri, asociat cu tendinta acestora de a-şi reloca activitatea in alte state“, ceea ce impunea luarea de urgenta a unor masuri de stimulare a mobilitatii interne a lucratorilor.

In nota de fundamentare a documentului se arata ca s-a luat in considerare şi „climatul european de incertitudine marcat de posibila ieşire a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, precum şi probabilitatea mare de intoarcere in Romania a lucratorilor care şi-au exercitat dreptul la libera circulatie in spatiul Uniunii Europene“.

Tinand seama ca alocarea financiara este estimata la aproximativ 230 milioane euro pentru perioada de programare 2014-2020, iar modalitatea concreta de selectie şi contractare este asimilata mecanismului de tip necompetitiv şi ca Ministerul Fondurilor Europene a demarat procedura de modificare a Programului operational Capital uman, a informat Comisia Europeana, respectiv DG EMPL, despre acest proiect legislativ, precum şi ca aprobarea prezentului act normativ conditioneaza aprobarea fişei de proiect din punctul de vedere al fundamentarii bugetului avand in vedere faptul ca plafonul de 49 milioane euro/proiect nu se aplica pentru proiectele noncompetitive aferente axelor prioritare 1 şi 2‘, se arata in document.

loading...