Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Orasul Constanta

Constanta este una dintre cele cele mai vechi asezari atestate pe teritoriul Romaniei, resedinta a judetului cu acelasi nume. Orasul are o mare importanta, amplasarea sa geografica transformandu-l in ‘poarta navala’ a Romaniei, o zona de tranzit a oamenilor si marfurilor intre Asia si Europa. Ca pol de dezvoltare regionala si centru economic si industrial, municipiul atrage forta de munca din mai multe sectoare, avand o contributie insemnata la bugetul national. 

De-a lungul istoriei cunoscute, in orasul Constanta s-au nascut si au trait o serie de personalitati care, prin activitatile lor, au adus o contributie insemnata la dezvoltarea zonei sau chiar a intregii societati romanesti, pe multiple planuri: cultural, economic, social, sportiv, etc. Vezi aici lista personalitatilor care au marcat evolutia orasului.

Istoria orasului Constanta

Prima atestare documentara dateaza din 657 i.Hr. cand pe locul actualei peninsule (si chiar sub apele de azi, in dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greaca numita Tomis. Localitatea a fost cucerita de romani in 71 i.Hr. si redenumita Constantiana, dupa sora imparatului Constantin cel Mare. In cursul secolului XIII Marea cea mare (cum era denumita atunci Marea Neagra) a fost dominata de negustorii italieni din Genova, care au ajutat la dezvoltarea orasului. Ulterior, orasul Constanta a suferit un declin sub conducerea otomana, devenind un simplu sat locuit de pescari greci si de crescatori tatari de cai si oi. Localitatea a redevenit oras dupa construirea caii ferate Cernavoda – Constanta si a portului, in 1865. Mai multe informatii despre trecutul orasului si dezvoltarea sa de-a lungul secolelor, in pagina Istoria orasului Constanta.

Populatia orasului Constanta

Conform recensamantului efectuat in 2011, populatia Constantei se ridica la 283.872 de locuitori, in scadere fata de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 310.471 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt romani (83,11%). Principalele minoritati sunt cele de tatari (2,6%) si turci (2,3%). Pentru 10,36% din populatie, apartenenta etnica nu este cunoscuta.

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocsi (83,04%), cu o minoritate de musulmani (5,13%). Pentru 10,43% din populatie, nu este cunoscuta apartenenta confesionala.

Geografia Constantei

Constanta se afla in judetul cu acelasi nume, in partea de sud-est a Romaniei. Se situeaza pe coasta Marii Negre, intr-o zona lagunara la est, deluroasa la nord si in partea centrala, si de campie la sud si vest. Municipiul se invecineaza cu orasele Navodari si Ovidiu la nord, cu comuna Agigea la sud (cu aceste trei localitati fiind lipit), orasul Murfatlar si comuna Valu lui Traian la vest, orasul Techirghiol si comuna Cumpana la sud-vest si Marea Neagra la est. Mai multe amanunte pe pagina Geografia Constantei (in curs de actualizare).

Economia orasului Constanta

Constanta este un centru industrial, comercial si turistic de importanta nationala. Aici se afla cel mai mare port al Romaniei si cel de-al saisprezecelea al Europei, in cadrul caruia functioneaza santierul naval, unul dintre cele mai mari dupa numarul vaselor construite si reparate.

Turismul devine o ramura de activitate economica importanta. Desi localitatea a fost deja promovata ca fiind o statiune balneara de catre regele Carol I, dezvoltarea industriei navale a avut drept efect micsorarea plajelor. Totusi, datorita plasarii in apropierea localitatilor turistice, multi oameni descopera si viziteaza monumentele din oras. De asemenea, orasul este un ‘focar’ al comertului si educatiei, acestea fiind de altfel aspecte importante ale economiei locale.

Cultura in Constanta

Primele poze ale orasului au fost realizate de fotograful francez Anatole Magrin (1858 – 1921). In anul 2010, Muzeul Marinei Romane a lansat albumul de fotografii realizate de Anatole Magrin.

Constanta, fiind unul dintre cele mai mari orase ale Romaniei, este si un focar cultural de importanta nationala. Aici functioneaza Teatrul de Stat Constanta, infiintat in 1951 si Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski, infiintat in 2004 prin reorganizarea institutiilor existente la acea data. Orasul este cunoscut si datorita muzeelor sale numeroase: Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, compus din sase sectiuni: delfinariu, planetariu, observator astronomic, microrezervatie si expozitie de pasari exotice si decor, Acvariul, Muzeul Marinei, Muzeul de Arta Populara, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Muzeul Marii, Muzeul Portului Constanta si Muzeul de Sculptura „Ion Jalea”. Informatii suplimentare aici: Cultura orasului Constanta.

Transporturi in – si din – Constanta

Municipiul Constanta este singurul oras din Romania deservit de toate caile moderne de transport, respectiv rutier, feroviar, maritim, fluvial si aerian. In privinta transporturilor rutiere, municipiul beneficiaza de infrastructura rutiera extinsa si moderna atat in interiorul, cat si in afara ariei municipale si metropolitane. Forma retelei de drumuri in afara municipiului este de tip panza de paianjen (sau radiara), toate drumurie principale din judet convergand catre resedinta. Totodata, municipiul este conectat prin Autostrada A2 de Bucuresti, inca din anul 2012. Aceasta e prima autostrada din tara finalizata in intregime. Mai multe informatii pe pagina Constanta – Transporturi (in curs de actualizare).

Invatamantul in Constanta

In Constanta functioneaza peste 500 de unitati scolare. Exista institutii de invatamant bilingv, unde elevii invata si folosesc limba romana si o limba straina. Scolile ofera si clase si grupuri de studiu pentru minoritatile nationale, cu invatamant in limba materna, respectiv rusa si turca. Opt unitati sunt de nivelul invatamantului superior, cele mai importante fiind Universitatea „Ovidius”, Academia Navala „Mircea cel Batran” si Institutul de Marina Civila.

loading...