Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

DOBROGEA. Pestera Movile: unicul loc din lume unde viata rezista unui bombardament nuclear

PESTERA MOVILE. Putin romani stiu ca in Dobrogea se afla singurul spatiu natural din lume in care viata va continua sa existe in cazul unui bombardament nuclear.

Este vorba despre Pestera Movile – un ecosistem subteran unic in lume descoperit abia in 1986  de un grup de cercetatori care cercetau solul in vederea construirii unei centrale electrice in zona respectiva.

Situata in apropiere de Mangalia, pestera a uimit prin circuitul complet inchis, care permitea existenta vietii in lipsa soarelui si a altor elemente fara de care se credea ca nu poate exista. O echipa de speologi si biologi romani, printre care Cristian Lascu, Serban Sarbu, Traian Constantinescu, Radu Popa, Mihai Baciu si Dumitru Pegulescu, s-a ocupat de aceasta descoperire.  Au inceput imediat cercetarile biologice ale cavernei, iar Serban Sarbu a descoperit forme de viata independente de soare, care se dezvolta prin chemosinteza.

Am forat un put ca sa gasesc pestera. Am avut putin noroc, pentru ca am nimerit chiar in galerie, la 20 de metri adincime. Am vazut pe peretii incaperii misunind paianjeni, scorpioni, miriapozi si alte vietuitoare. Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis ca sint nemaiintilnite in lume: o specie noua de paianjen, singurul scorpion de apa dulce cunoscut, nu stiu ce lipitoare-minune si prima lipitoare cavernicola din lume‘, isi aminteste Cristian Lascu, reputat geolog si redactor-sef la revista National Geographic Romania

Pestera Movile este singurul loc din lume in care viata nu se bazeaza pe compusii carbonului, ci pe compusii sulfului. In total, aici au fost descoperite peste 200 de specii complet noi care traiesc intr-un mediu foarte bogat in hidrogen sulfurat, cu o atmosfera foarte saraca de oxigen, dar bogata in dioxid de carbon si metan. De aici a fost doar un pas pana la punerea bazelor unei noi stiinte – xenobiologia: o ramura a biologiei care studiaza formele de viata necunoscute (sau mai putin cunoscute), diferite de cele unanim acceptate in prezent.

Pestera Movile a atras atentia Agentiei Spatiale Nord Americane (NASA), care a stabilit asemanarea uimitoare cu mediul de pe planeta Marte. Sistemul subteran a constituit de altfel subiectul unor dezbateri aprinse in revista Science. Ulterior, tot cercetatorii NASA au stabilit ca viata din pestera Movile va fi ferita de radiatii in cazul unei explozii atomice.

Pana in 1990, cand s-a inceput explorarea pesterii, cei 12.000 de metrii patrati au fost complet izolati de schimbarile mediului exterior. La finalizarea cercetarilor, intrarea a fost acoperita cu o placa de beton si peste tot sunt semne de avertizare pentru ca inauntru este mediu sulfuros, toxic pentru om. Pestera Movile a fost plasata in conservare si singurii care mai au acces la ea sunt cercetatorii.

Pestera Movile – referinte externe: 

loading...
Comentarii
Incarcare comentarii...