Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Stiati ca Podgoria Murfatlar este atestata istoric inca din secolul VI?

Podgoria Murfatlar este o podgorie din regiunea viticola a Dobrogei, foarte apreciata inca din secolele VI-VII si pana in prezent.

PODGORIA MURFATLAR. Inca din antichitate, localnicii din Dobrogea cultivau pe terenurile din actuala zona Murfatlar vita de vie. La sfarsitul secolului al XIX-lea au fost plantate in Valu lui Traian soiuri frantuzesti de struguri pentru vin spumant: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Lacrima lui Ovidiu a fost produs pentru prima data in 1915 (vin licoros romanesc, cu grad de maturare si invechire ridicat).

In prezent, plantatiile viticole sunt amplasate pe platouri cu maluri tesite, versanti cu pante line si expozitii predominant sudice si sud-vestice. In partea de sud a teritoriului acestea sunt traversate de vechea Vale Carasu, actualul Canal Dunare-Marea Neagra. Altitudinile plantatiilor variaza intre 50-80 m. Climatul are caracterul continental excesiv dat de contrastul deosebit de pronuntat dintre iarna si vara. Bilantul termic global inregistreaza valori de 4200 0C – suma gradelor de temperatura, din care numai in perioada de vegetatie a vitei de vie insumandu-se 3500 0C.

PODGORIA MURFATLAR. Ariditatea specifica centrului viticol Murfatlar, caracterizat prin 450 mm precipitatii anuale din care doar jumatate cad in perioada de vegetatie, este accentuata de vanturile frecvente – aproape zilnice. Tipul dominant de sol este „cernoziom calcaric”, bogat in carbonati. Textura este mijlocie, procentul de humus variind intre 1,8 – 3%.

Anual, de aici se culeg 25.000 de tone de struguri din care rezulta 18 milioane de litri de vin, aproape echivalentul unui litru de vin pt fiecare roman. Cateva mii de oameni muncesc din primavara pana toamna tarziu la culesul viei.

Aproximativ 10.000 de turisti viziteaza anual centrul turistic din zona podgoriilor. Tot aici se afla si Muzeul Vinului si al Viei, ce adaposteste zeci de exponate valoroase, reprezentative pentru domeniul viticol din sud-estul tarii.

Epigramistul Pastorel Teodoreanu, fin cunoscator al viticulturii romanesti, elogia vinurile de Murfatlar, spunand:

Nici in prisaca si gradina

Și nici intr-un intreg granar,

Nu e mirozna si lumina

Cat intr-un strop de Murfatlar‘.

loading...