Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

MApN reia stagiul militar pentru tineri: cauta soldati, gradati, subofiteri si maistri militari

Ministerul Apararii Nationale (MApN) va incheia in 2017 contracte cu aproximativ 2.900 de rezervisti voluntari, care ar urma sa primeasca 10% din salariu pe perioada in care au acest statut. In momentul de fata nu se pune problema reluarii stagiului militar obligatoriu.

Normele metodologice de aplicare a Legii privind statutul rezervistilor voluntari sunt in curs de finalizare si vor intra in vigoare in primul trimestru din anul 2017, MApN urmand sa incheie contracte cu aproximativ 2.900 de rezervisti voluntari, din care circa 2.300 de soldati si gradati, 400 de subofiteri si maistri militari si 200 de ofiteri.

Recomandare: A fost aprobata Legea voluntariatului! Cum poţi sa te angajezi in Armata de la 1 ianuarie 2017!

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a declarat ca voluntarii rezervisti urmeaza sa primeasca, pe toata perioada in care vor beneficia de acest statut un procent, cel mai probabil 10 la suta din salariu si ca in acest moment nu se pune problema reluarii stagiului militar obligatoriu.

Este vorba in esenta despre un sistem care presupune o pregatire cu formare initiala de trei, patru luni, o introducere in materie, asta in functie de cei care raspund acestei posibilitati, respectiv daca au sau nu au background pentru armata. Dupa aceasta ar urma stagii periodice de o durata mult mai scurta, de o saptamana, doua saptamani de reimprospatare a cunostintelor si mentinere a nivelului de instructie cu scoatere din productie si respectiv plata in toata aceasta perioada a unui procent, probabil 10 la suta din salariul pe care acesti rezervisti voluntari il au. (…) Ne uitam in 2017, intr-o prima etapa, la un numar de aproximativ 2.900, dupa care va trebui sa vedem care sunt nevoile de completare a rezervei noastre si care este reactia publicului. Reactia de principiu pe care am inregistrat-o pana acum este foarte buna. Nu cred ca exista sustinere in acest moment pentru reluarea stagiului militar obligatoriu si nu cred ca se pune problema”, a declarat Mihnea Motoc.

Recomandare: MApN. Corvetele multifunctionale vor fi construite in Santierul Naval Damen Galati, transportoarele blindate la Moinesti

Ministrul Apararii a mai spus ca orientarea se face catre tineri care nu au formatie militara anterioara, dar care sunt trecuti printr-un sistem de formare menit sa le ofere cunostintele necesare pentru a fi apti sa utilizeze tehnica militara prezenta.

Detaliile privind criteriile specifice de recrutare si selectie, functiile care urmeaza a fi incadrate cu rezervisti voluntari, precum si modul de indeplinire a serviciului militar in aceasta calitate vor fi stabilite prin normele metodologice prevazute de Legea 270/2015 privind statutul rezervistilor voluntari, anunta MApN.

loading...