Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

CONSTANTA. Sfanta Liturghie, oficiata in cinstea sfintilor dobrogeni Ioan Casian si Gherman

Biserica Ortodoxa ii va cinsti marti, 28 februarie, pe Sfinţii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie dupa urmatorul program:

– sambata, 25 februarie, incepand cu ora 8.45, la schitul „Sfantul Gherman”, din apropierea localitatii Baneasa;

– duminica, 26 februarie, incepand cu ora 8.45, la manastirea „Sf. Ioan Casian” din judetul Constanta, de langa localitatea Targusor. Aici, credinciosii vor putea cinsti moastele Sfantului Efrem cel Nou si un papucel al sfantului, ce vor fi aduse de la manastirea „Sf. Dionisie Exiguul si Sf. Efrem cel Nou”, din apropiere.

Pe data de 29 februarie (in anii nebisecti pe 28 februarie), Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste doi sfinti dobrogeni, Cuviosii Ioan Casian si Gherman.

***

Sfantul Cuvios Ioan Casian s-a nascut prin anul 360, iar Sfantul Cuvios Gherman in jurul anului 368. Cel mai vechi biograf al Sf. Ioan Casian, Ghenadie de Marsilia, afirma ca sfantul era de „neam scit”.

La inceputul secolului trecut, arheologul Vasile Parvan a efectuat campanii de sapaturi in Dobrogea, descoperind (in anul 1912), in padurea Șeremet (azi Ioan Casian), doua inscriptii in care se aminteste de tinutul Casienilor: „Hotarele pesterilor Casienilor” si „Hotarele Casienilor si pesterile”. Locul respectiv este considerat de istorici drept „patria lui Ioan Casian”. Astazi, nu departe de acel loc, este o vatra monahala: manastirea „Sfantul Ioan Casian”.

Inca din tinerete Sfintii Ioan Casian si Gherman s-au dedicat vietii monahale. In preajma anului 380, cei doi, impreuna cu sora Sf. Ioan Casian, au mers in Palestina, unde au ramas aproximativ cinci ani la o manastire din apropierea Betleemului, apoi au trecut in Egipt, pentru a cunoaste vietuirea parintilor din pustiu. In preajma anului 400 au pornit spre Constantinopol, unde era patriarh Sfantul Ioan Gura de Aur, care l-a hirotonit pe Sfantul Ioan diacon, iar pe Sfantul Gherman, preot.

In jurul anului 405 cei doi prieteni au mers la Roma, incercand sa-si apere mentorul, pe Sfantul Ioan Gura de Aur, in conflictul pe care il avea cu imparateasa Eudoxia. Aici au fost solii clerului si credinciosilor din Constantinopol, rugandu-l pe Papa Inocentiu I sa vina in ajutorul Sf. Ioan Gura de Aur, care fusese exilat pentru a doua oara. Aici, Sf. Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar Sfantul Gherman a trecut la cele vesnice.

In preajma anul 415, Sfantul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia si a intemeiat doua manastiri: una de calugari, cu hramul „Sfantul Victor”, cealalta de calugarite, carora le-a dat primele reguli monahale, inspirate din traditia manastirilor rasaritene. De aceea, el este considerat intemeietorul monahismului in Apus. A redactat trei scrieri importante: „Despre asezamintele manastiresti de obste (chinoviale) si despre remedii contra celor opt pacate capitale”, „Convorbiri cu parinţii” si „Despre intruparea Domnului”. Totodata, a introdus „Patericul” (convorbiri cu parintii pustiei) in literatura teologica apuseana.

Sfantul Ioan Casian a murit la Marsilia, in anul 435.

Ambii sfinţi au fost canonizaţi de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1992. 

loading...