Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Stiati ca si pe Marea Neagra se pot forma valuri imense, tip tsunami?

Stiati ca si la Marea Neagra se pot forma valuri imense, de tip tsunami? Potrivit atestarilor istorice, un cutremur estimat la 7,2 grade pe scara Richter, produs in 1901, in Marea Neagra, a provocat un val seismic de 4 metri ce a lovit litoralul romanesc si cel bulgaresc.

Desi este greu de crezut ca Marea Neagra ar putea sa produca valuri seismice uriase de genul celor inregistrate in marile oceane ale planetei, cercetatorii avertizeaza ca un tsunami a lovit, acum 100 de ani, litoralul romanesc si ca evenimente de acest gen s-ar mai putea produce, in mod deosebit, in Mangalia.

In Mangalia pot sa apara valuri tsunami, in urma unor cutremure in zona. Exista o falie seismica in Marea Neagra care trece undeva la sud de Mangalia. La 31 martie 1901, aici fost un cutremur cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter care a produs valuri tsunami de patru metri inaltime“, declara seismologul Gheorghe Marmureanu, cu ocazia inaugurarii observatorului seismic din Eforie Nord, in 2008.

Potrivit declaratiilor lui Marmureanu, de la acea data, observatorul seismic de pe litoralul romanesc ar trebui sa ofere date despre producerea unui tsunami “cu mult inainte ca valul sa ajunga la mal”.

Acesta a mai afirmat ca, in ultimii 200 de ani, in zona Marii Negre s-au produs 24 de valuri tsunami din care doua au fost pe teritoriul Dobrogei.

Cutremurul din 31 martie 1901, de 7,2 grade pe scara Richter, a avut loc la 15 kilometri adancime sub fundul Marii Negre, la est de capul Shabla-Kaliacra (nord-estul Bulgariei).

loading...