Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

CONSTANTA. 150 de cercetatori participa la un Congres International privitor la antichitatile din Marea Neagra

In perioada 18 – 22 septembrie 2017, Constanta va gazdui un eveniment stiintific si cultural de anvergura, incadrat sferelor istoriei si arheologiei clasice in spatiul circumpontic.

Cel de-al saselea Congres International privitor la Antichitatile Marii Negre se va desfasura sub tematica generala Grecii si Romanii la Marea Neagra si Importanta Regiunii Pontice pentru Lumea Greco-Romana si va fi dedicat prof. Sir John Boardman (Universitatea Oxford) pentru celebrarea realizarilor sale exceptionale si implinirea a 90 de ani.

Evenimentul va fi organizat de Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, in parteneriat cu Universitatea „Ovidius” Constanta si Universitatea Bucuresti, la sediul Universitatii constantene de pe Bd. Aurel Vlaicu, Campus, corp A, etaj I, amfiteatrul A03.

Ideea organizarii unui ciclu de intruniri stiintifice referitoare la istoria antica si arheologia zonei circumpontice s-a materializat in anul 1997, cand a avut loc primul Congres International al Marii Negre, la Varna, Bulgaria. Cu o acoperire cronologica larga, de 12 secole (sec. VII a.Chr. – V p.Chr), tematica congresului pivoteaza in jurul celor doua mari civilizatii care au inglobat in sfera lor de influenta si chiar in limitele administrative, malurile Pontului Euxin: civilizatia greaca si apoi cea romana.

Cel de-al saselea congres, organizat intre 18 si 22 septembrie 2017, la Constanta, marcheaza implinirea a 20 de ani de la primul. Este pentru prima data cand Romania gazduieste aceasta manifestare, desfasurata odata la patru ani, in orase precum Ankara (2001), Praga (2005), Istanbul (2009), Belgrad (2013).

Participantii sunt cercetatori din intreaga lume, care isi vor prezenta cercetarile si vor dezbate subiecte stiintifice in cadrul celor patru sectiuni:

  • Fondarea coloniilor grecesti si caracterul colonizarii grecesti (18 septembrie);
  • Pontul si Atena. Arta pontica. Religie. Navigatie si comert. Regate pontice (19 septembrie);
  • Republica romana tarzie si Imperiul timpuriu in Pont si relatia cu populatia locala. Arta. Religie. Navigatie si comert (21 septembrie);
  • Noi proiecte de cercetare arheologica (22 septembrie).

Fiecare sectiune se va termina cu prezentarea cate unei serii de postere incadrate tematicii impuse. Se asteapta participarea a aproximativ 150 de cercetatori. Din comitetul International de organizare, prezidat de sir John Boardman, fac parte nume recunoscute ale arheologiei si istoriei greco-romane.

Deschiderea oficiala va avea loc in data de 18 septembrie 2017, la sediul vechi al Universitatii „Ovidius” Constanta, Bd. Mamaia, nr. 124, cladirea Bibliotecii, etaj I, Aula B, la ora 9:30.

loading...