Constanta online: STIRI, INFORMATII, NOUTATI

Personalitatile orasului Constanta

OAMENI DE VALOARE AI ORASULUI CONSTANTA

De-a lungul istoriei cunoscute, in orasul Constanta s-au nascut si au trait o serie de personalitati care, prin activitatile lor, au adus o contributie insemnata la dezvoltarea zonei sau chiar a intregii societati romanesti, pe multiple planuri: cultural, economic, social, sportiv, etc.

Ion Banescu – primul primar modern al orasului Constanta. Lui Ion Banescu i se datorează înființarea, în 1878, a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie. Nascut in 1851 la Roman (judetul Neamt), a fost un profesor, politician, istoric, jurist și avocat, afirmandu-se în învățământ și administrația publică. Cu toate ca a fost primar al Constantei numai doi ani (1905 – 1907), a avut numeroase realizari, punand bazele dezvoltarii orasului ca asezare moderna.

Jean Constantin – actor, cetatean de onoare al orasului Constanta. A fost unul din cei mai mari actori romani, interpret de roluri comice, considerat maestrul comediei. In 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiter, Categoria D – ‘Arta Spectacolului’, in semn de apreciere a intregii activitati, pentru daruirea si talentul interpretativ pus în slujba artei scenice si a spectacolului.

Oleg Danovski – coregraf de talie mondială, cetatean de onoare al orasului Constanta. Nascut in Ucraina, a fost un dansator si coregraf, intemeietorul scolii romanesti de balet modern, fondator si director al primului teatru de balet din Romania – institutie care, din 1990, ii poarta numele: Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta. A apărut pe toate marile scene ale lumii, precum Teatrul Balșoi, Opera din Milano sau Metropolitan New York, iar sub conducerea sa baletul romanesc s-a bucurat de succese si recunoastere fara precedent in strainatate.

Alexandru Pesamosca – doctor chirurg, supranumit ingerul copiilor. Timp de jumatate de secol, el a realizat circa 45 000 de operatii, salvand de la infirmitate pe viata sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerati fara speranta si inoperabili de catre ceilalti medici. In memoria sa a fost ridicat un bust, in fața Spitalului de Copii Marie Curie din Bucuresti.

Nicolae Georgescu-Roegen – matematician, economist, intemeietor al bioeconomiei. Nascut in 1906, Nicolae Georgescu-Roegen a fost un matematician, statistician, pedagog si economist american de origine română, parinte al teoriei bioeconomice, care prezinta un mod revolutionar de a vedea economia. Urmare a rolului diplomatic pe care l-a avut in cel de-al doilea razboi mondial, pentru a nu ajunge pe mâna comunistilor romani aserviti Moscovei, a emigrat in Statele Unite ale Americii impreună cu soția sa.

Vasile Moldoveanu – tenor. Nascut in 1935 la Constanta, este un mare tenor roman, care a cantat pe marile scene ale lumii. Invitat in Germania, in anul 1972, decide sa nu mai revina in Romania comunista, iar autoritatile de la Bucuresti il condamna la moarte sub acuzatia de tradare de tara. In 1973, procesul este rejudecat in contumacie si tenorul Vasile Moldoveanu este condamnat la cinci ani de închisoare si confiscarea averii.

Harry Tavitian – muzician, cetatean de onoare al orasului Constanta. Pianist de jazz nascut in 1952 la Constanta. A fost considerat de jurnalistii de la International Herald Tribune ‘cel mai important jazzman roman contemporan‘ (19 oct. 1990). A sustinut nenumarate concerte in tara si peste hotare, iar in 1992 a infiintat Fundatia Culturala Harry Tavitian, prin intermediul careia a sprijit formarea unor tineri muzicieni, plasticieni si scriitori talentati. Mai multe informatii pe pagina sa web, Harry Tavitian

Jeni Acterian – regizoare. Eugenia Maria Acterian (prin casatorie Georgescu), cunoscuta in teatru ca Jeni Arnota, s-a nascut pe 22 iunie 1916 la Constanta. A fost o regizoare romana de origine armeana, teatrolog si autoare a unui jurnal intim. A lasat aproape o mie de pagini din ‘Jurnalul unei fete greu de multumit‘: scrise cu talent, unele intamplari impletite cu note de lectura vadesc inzestraresa sa scriitoricească. A fost asistenta de regizor de scena si apoi regizor principal la Teatrul Odeon, Teatrul Municipal si Teatrul Tineretului din Bucuresti.

Ion Titoiu – artist plastic, cetatean de onoare al orasului Constanta. Pictorul Ion Titoiu s-a nascut pe 21 august 1949 la Straja (judetul Constanta) si a absolvit, in 1978, Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. Debutul artistic a avut loc in 1972, printr-o expozitie organizata la Sala Dalles din Capitala. Lucrarile sale au fost prezentate publicului in nenumarate orase: Constanta, Bucuresti, Paris, Genova, Budapesta, Viena, New York, etc. Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Titoiu a intemeiat, in 1978, prima scoala de arta grafica din Dobrogea, fiind membru fondator al Rotary International Constanta si al Fundatiei Romania – Olanda. Mai multe informatii pe pagina personala a artistului, IonTitoiu.com.

Catalina Ponor – gimnasta, multipla campioana olimpica si mondiala. Nascuta pe 20 august 1987 la Constanta, Catalina Ponor este o gimnasta romana care a participat la Jocurile Olimpice 2004 din Atena – unde a castigat aurul cu echipa, la sol si la barna, in 2012 la Olimpiada de la Londra si in 2016, la Olimpiada de la Rio (Brazilia). Si-a inceput antrenamentele la patru ani, la clubul Farul Constanta, cu Matei Stanei si Gabriela Dosoftei. In cariera sa a castigat cinci medalii olimpice, dintre care trei de aur, palmares care o plaseaza in topul celor mai medaliate 25 de gimnaste din istoria Jocurilor Olimpice.

Gheorghe Hagi – fost fotbalist, cetatean de onoare al orasului Constanta. Fost fotbalist, in prezent antrenor si om de afaceri, Hagi a fost supranumit Regele fotbalului romanesc sau Maradona din Carpati. Este cel mai bun marcator din istoria echipei nationale de fotbal a Romaniei, pentru care a înscris 35 de goluri. A activat 19 ani in fotbalul profesionist, la nivel de club adunand 513 meciuri si 237 de goluri, fiind considerat cel mai bun fotbalist roman al secolului trecut. După retragerea din fotbalul activ, Hagi si-a început cariera de antrenor, in paralel fondand Academia de Fotbal care-i poarta numele. Este presedinte al clubului Viitorul.

Simona Amanar – gimnasta, multipla campioana olimpica si mondiala, cetatean de onoare al orasului Constanta. Nascuta la Constanta pe 7 octombrie 1979, Simona Amanar a fost o gimnasta romana de talie mondiala, multiplu medaliata olimpica, mondiala si europeana, actualmente arbitru. A obtinut 7 medalii olimpice si 10 medalii la campionatele mondiale, castigand cu echipa Romaniei patru titluri mondiale consecutive. O saritura extrem de dificila ii poartă astăzi numele, fiind executata in premieră de Simona Amanar la Olimpiada din 2000. Este a doua sportivă romana inclusa in International Gymnastics Hall of Fame, dupa Nadia Comăneci.

Simona Halep – jucătoare de tenis, cetatean de onoare al orasului Constanta. Nascuta pe 27 septembrie 1991 la Constanta, este o jucatoare profesionista de tenis, aflata in prezent pe locul 4 mondial. Halep a castigat pana in prezent 14 turnee WTA la simplu (sase in 2013, doua in 2014, trei în 2015, trei in 2016), dintre care cele mai importante sunt turneele Premier Mandatory de la Indian Wells si Madrid. Este cunoscuta pentru un stil agresiv de joc, executand reverul cu ambele maini. Amanunte: Simona Halep pe site-ul Federatiei Internationale de Tenis.

Andrei Pavel – jucator de tenis. Nascut pe 27 ianuarie 1974 la Constanta, Andrei Pavel este in prezent antrenor de tenis, dupa ce si-a incheiat cariera la simplu in anul 2009, la turneul BCR OPEN Romania. A jucat in total noua finale, ajungand pe locul 13 ATP (cel mai bun al carierei) in 2004. A castigat si sase titluri la dublu, din 11 finale disputate. In prezent este capitan nejucator al echipei de Cupa Davis a Romaniei.

loading...